onsdag, januar 04, 2006

Moro med statistikk

Utrolig hva en kan leke seg med av statistikk! På en av de siste Geek-listene  (Tom Vasel) er det satt opp en oversikt over de 50 beste spillmakerne i verden. Det er jo en liste som hver enkelt av oss kan sette opp ut fra mengde, smak, utseende, type mekanisme, sjanger osv. Dette var altså en liste laget ut fra anmeldelser på BGG, og helt og holdent basert på de data som ligger registrert der. Men….., hvor er Kramer og Knizia..??...., ååååja, på en 11. og 12. plass. Hallo i luken! Dette må vel være et godt eksempel på hva en kan manipulere seg til av resultater bare en legger rette formelen til grunn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mr. Tom Vasel har vel her sett på enkeltproduksjoner av spill designere og ranket dem deretter.

Forøvrig så ligger listen her http://www.boardgamegeek.com/geeklist.php3?action=view&listid=12506

F. eks. så ligger Richard Borg på tredje plass med utgivelser som Memoir '44 og Battle Cry. Christian Petersen tar fjerde plass med Twilight Petersen. Stephen Baker tar åttende plassene med HeroScape. Tar vi bort disse designerne som har en begrenset produksjon så sitter vi igjen med.

1. Martin Wallace
2. Alan Moon
3. Klaus Jurgen Wrede
4. Klaus Teuber
5. Bruno Faidutti
6. Wolfgang Kramer
7. Reiner Knizia

Synes ikke at denne listen er noe å klage på, og man må huske at Tom Vasel er en amerikaner. Jeg ville ha snudd litt på denne listen.

Per Johan Lysberg sa...

Fortsatt så blir det tullete lek med tall for meg. Men, som du sier, amerikanere har en tendens til å være betatt av tall og omgjøring til statistikk (uten å bry seg så mye om fallgruvene). Uansett så straffer denne listen de designere som har en stor kvalitetsmessig produksjon, og som retter seg mot mange og langt bredere grupper av spillere enn de som er på topp her. Rett og slett uinteressant statistikk med unyttig informasjon.